Prirodnjački centar Svilajnac


KONTAKT

Adresa: Kralja Petra Prvog 111,   35210 Svilajnac

Telefon: 035/8814001         08:00 - 16:00 radnim danima

064/8912932        10:00 - 18:00 radnim danima, vikendima i praznicima

Web:http://prirodnjackicentar.rs/

E-mail: prirodnjackicentarsrbije@gmail.com

info@prirodnjackicentar.rs

office@prirodnjackicentar.rs

Prirodnjački centar Srbije Svilajnac predstavlja spoj nauke, obrazovanja, zabave i turizma na jednom mestu, na vrlo specifičan način. Takav koncept čini ga jedinstvenim u ovom delu Evrope. Otvoren je 29. juna 2015. godine svečanim programom kome je prisustvovalo nekoliko hiljada posetilaca.

Atraktivnost Prirodnjačkog centra Srbije ogleda se u jedinstvu velikog izložbenog (muzejskog) prostora i zabavnog dino-parka na otvorenom. Muzejski deo Prirodnjačkog centra Srbije čini 8 tematskih izložbi, koje se nalaze u samom objektu, dok se jedna izložba nalazi u parku, u unutrašnjosti modela vulkana.

Na izradi svih postavki učestvovali su stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i kustosi Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu.

Njegova izgradnja je započela 29. juna 2010, a svečano je otvoren 29. juna. 2015. godine. Objekat je površine od 3.000 kvadratnih metara i u njemu se nalaze četiri tematske izložbe:

*„Geološki vremeplov”, na kojoj je predstavljen nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz različite epohe, od Velikog praska do postanka čoveka.
*„Svet dinosaurusa”, paleontološka postavka. Smeštena je u centralnom delu zgrade. Sastoji se od sedam skeleta u prirodnoj veličini različitih vrsta dinosaurusa, iz perioda mezozoika. Replike su urađene po uzoru na originalne fosile poslednjih generacija, do kojih je nauka došla.
*„Svet minerala i stena”, sa mineralima i stenama od kojih je izgrađena planeta. Raspolaže zbirkom veoma retkih minerala. Pokrivena su najznačajnije rudne teritorije Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, gde se nalaze značajna nalazišta i zastupljeni su verovatno najlepši minerali. Jedan od najatraktivnijih eksponata na ovoj izložbi je mineral jadarit, koji je za sada pronađen jedino na teritoriji Srbije, a po svom hemijskom sastavu odgovara kriptonitu iz Supermenovih stripova. Iz inostranstva su najatraktivniji ametist iz Brazila i 90 centimetara visoka geoda.
*„Biodiverzitet Srbije”, na kojoj je predstavljeno bogatstvo flore i faune Srbije. Sve vrste su originalne i napravljene su specijalnim preparatorskim metodama. Prikazane su u karakterističnim situacijama, kroz sva četiri godišnja doba i kroz različite delove dana.

Pored izložbenog prostora, u objektu se nalaze učionice za istraživački rad, kao i multimedijalna sala sa 3D bioskopom, sa 60 mesta.

U spoljašnjem delu se nalazi zabavni park, na 15.000 kvadratnih metara, koji nosi naziv (engl. Dinosville), a namenjen je najmlađima. Sastoji se od:

*dino parka, koji zauzima najveći deo i sadrži 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini, od kojih je najveća replika diplodokusa, visine 11 metara i 20 dužine.
*šetnje kroz vulkan - kreće se kružnom putanjom, u čijem je centralnom delu model vulkana visok 10 metara, u koji posetioci mogu da uđu i istraže magmatske aktivnosti. Oko vulkana je prostrana zelena površina, sa minijaturnim jezerom.
*igra i opuštanje - na obodu parka se nalazi restoran, kao i igraonice, u kojima deca preuzimaju ulogu istraživača i naučnika, ulazeći kroz igru u svet nauke. U parku je smeštena i suvenirnica sa tematikom parka.