Lukovska banja Srbija


Hoteli "Kopaonik" i "Jelak" Lukovska Banja

18437 Lukovska Banja
tel: 027 385 999, 027 385 990
fax: 027 385 999, 027 385 990
info@lukovskabanja.com

Marketing

18430 Kuršumlija
tel: 027 381 344, 027 381 774,
fax: 027 381 512.
marketing@prolombanja.com

Predstavništvo Beograd

ul. Sarajevska 76/4
tel/fax: 011 3660 495,
marketing.bg@prolombanja.com

Predstavništvo Novi Sad

ul. Slovačka 15
tel/fax: 021 4721 868,
marketing.ns@planinka.rs

Web:https://lukovskabanja.com/

O Lukovskoj Banji

Lukovska Banja se nalazi u Južnoj Srbiji, na istočnim padinama Kopaonika. Sa svojih 681 m nadmorske visine predstavlja najvišu banju u Srbiji. Klima je umereno-kontinentalna sa velikim brojem sunčanih dana u godini.

Karakterišu je obilje izvora mineralnih voda, netaknuta priroda šumovitog Kopaonika i čist planinski vazduh. Po broju izvora mineralnih voda, različitog sastava i temperature, i njihovoj izdašnosti (preko 100 l/s), spada u najbogatije u zemlji.

U Lukovskoj Banji možete biti smešteni u jednom od dva hotela: "Kopaonik" i "Jelak", koji su u svojoj ponudi objedinili smeštaj u udobnim sobama, savremene medicinske i Wellness tretmane, bazene sa termalnom vodom i dr. Svoj boravak možete provesti aktivno, u šetnjama stazama zdravlja kroz prelepu prirodu, baveći se sportom, ili obilaskom nekih od kulturno-istorijskih spomenika. Na Vama je da izaberete sve ono što za Vas predstavlja idealan odmor!

Ukoliko želite mirno okruženje za Vaše poslovne sastanke ili seminare, na raspolaganju su Vam više sala kapaciteta do 100 mesta.

Posebna pogodnost: korišćenje bazena na otvorenom i u zatvorenom prostoru kao i sporstkih terena, uračunato je u cenu Vašeg aranžmana.

O hotelu Kopaonik

Hotel Kopaonik raspolaže sa 63 sobe i 4 apartmana. U sklopu hotela se nalaze:

 • Udobne jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe i apartmani,
 • Medicinski centar u kome se svakodnevno (i vikendom i praznikom) obavljaju pregledi i terapije,
 • Wellness centar(slana soba, sauna, parno kupatilo, đakuzi kada, tepidarium, tropske kiše)
 • Zatvoreni i otvoreni bazen sa termalnom vodom,
 • Pansionski restoran, kafe barovi kod bazena i recepcije,
 • Sala za seminare kapaciteta 100 osoba sa pratećom opremom.

Hotel Jelak

Hotel Jelak raspolaže sa 84 sobe. Gostima su na raspolaganju:

 • Udobne jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe,
 • Medicinski centar u kome se svakodnevno (i vikendom i praznikom) obavljaju pregledi i terapije,
 • Zatvoreni i otvoreni bazen sa termalnom vodom,
 • Pansionski restoran, kafe barovi kod recepcije i kod bazena,
 • Sala za zabavu sa bilijarom, stonim tenisom i pikadom,
 • Sauna i slana soba.

Lekovite vode

U Lukovskoj Banji postoji 37 poznatih izvora termalne vode, temperature od 28 do 69⁰C . Termalna voda koja se koristi u medicinskim centrima oba hotela i bazenima, pripada kategoriji natrijum, kalcijum, magnezijum hidrokarbonatnih i slabo sulfidnih hipertermi.

Po mišljenju Instituta, lekovite termalne vode Lukovske Banje pripadaju veoma kvalitetnim mineralnim vodama, posmatrano sa balneoterapijskog aspekta, zahvaljujući povoljnom anjonsko-katjonskom sastavu, temperaturi i prisustvu rastvorenog vodonik-sulfida. Voda je dobro mineralizovana, ima preko 1 gr/l rastvorenih čvrstih sastojaka, izvanrednu hipertermalnost, koja omogućava rashlađivanje do određenih željenih temperatura za primenu, zavisno od indikacija za upotrebu, ima značajne količine dominantnih jona natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata i rastvoren vodonik-sulfid koji se dobro resorbuje preko kože kupanjem i ispoljava lekovito dejstvo, naročito kod reumatskih i kožnih oboljenja.

U lečenju se koristi i lekovito blato napravljeno u kombinaciji sa termalnom vodom. Zemlja visoke mineralne vrednosti se usitnjava, seje i meša sa lekovitom vodom, a blato se zatim koristi za indirektne aplikacije. Mineralno blato ima izražena terapeutska dejstva i blagotvorno deluje na brojna oboljenja.

Klimatorijum

Klimatorijum u Lukovskoj Banji je prostor na kome se nalazi veliki broj izvora termalne vode, različitog sastava i temperature. Na ovom prostoru se primenjuju klimatološke procedure i prirodne inhalacije.

Kupatilo kralja Milutina
U kupatilu kralja Milutina se primenjuju balneo-terapijske kupke u termomineralnoj ugljeno-kiseloj i sumporovitoj vodi natrijum-kalcijum-magnezijum hidrokarbonatnog tipa, temperature 42⁰C do 44⁰C.

Bazeni za lokalne kupke – „Virovi“
Virovi predstavljaju male bazene za lokalnu hidro-balneo i peloido terapiju. U ovim bazenima ili kako ih narod naziva „Virovi“ ili „Vidarice”, dolazi do spontanog izviranja termomineralne vode. Temperatura vode u virovima se kreće od 33 u najhladnijem, do 44°C u najtoplijem. Koriste se uglavnom za lokalne kupke perifernih zglobova (stopala, kolena, šake i laktovi).

Prirodni inhalatorijum
Prirodni inhalatorijum se nalazi uz samu obalu reke, obuhvata veći broj okamenjenih cevi kroz koje izlazi termomineralna voda bogata vodonik sulfidom i sliva se u fontanu. Vazduh oko ove fontane visoko je zasićen gasom vodonik sulfidom (H2S) koji je prepoznatljiv po specifičnom blago neprijatnom mirisu. Sumpor iz vodonik sulfida se udisanjem, preko sluzokože pluća, veoma dobro resorbuje (80% od prisutne količine u vazduhu). Putem krvi dospeva do svih ćelija u organizmu i ostvaruje brojna biološka dejstva od kojih su neka veoma važna:

 • U disajnim putevima ispoljava antibakterijsko (bakteriostatsko i baktericidno), antialergijsko (hipo i desenzibilišuće), bronhodilatatorno (širenje disajnih puteva) i ekspektorantno (olakšavanje iskašljavanja) delovanje
 • Na nivou ćelija učestvuje u stvaranju belančevina (sinteza proteina) neophodnih za proizvodnju brojnih enzima, pojačava sintezu (stvaranje) i lučenje (sekreciju) insulina, potpomaže razgradnju masti, smanjuje nivo holesterola u krvi, pospešuje zarastanje rana (stimulacija tkivnog disanja), pojačava rad lojnih i znojnih žlezda i stimuliše obnavljanje tkiva (regenerativni procesi);
 • U zglobovima i hrskavicama kod hroničnih reumatskih bolesnika povećava nagomilavanje (retenciju) sumpora koji štiti zglobnu čauru i hrskavicu od oštećenja (inhibiše enzim hijalurondazu i time sprečava razgradnju hijaluronske kiseline u zglobnoj čauri i hondroitin sumporne kiseline u hrskavici, što predstavlja terapiju izbora kod reumatoidnog artritisa)

 

Zbog toga se udisanje vazduha zasićenog vodonik sulfidom posebno preporučuje obolelima od reumatskih bolesti, hronične opstruktivne bolesti pluća (astma, bronhitis, emfizem), šećerne bolesti (dijabetes) i povećanih masnoća u krvi (hiperlipidemije). Preporučuje se i zdravim osobama, uključujući i decu, kao veoma korisna procedura koja štiti zdravlje i popravlja opšte stanje organizma.