Jevrejski kulturni centar


KONTAKT

Ul. Gavre Vučkovića 2
78000, Banja Luka
Bosna i Hercegovina

+387 51 251 261
jobl@blic.net

Web:https://www.jkcarielivne.com/index.php/sr/

O nama

Jevrejski kulturni centar " Arie Livne", osnovan 02.09.2014. godine je kulturna ustanova čiji je osnovni cilj promovisanje ideje mira, humanizma, socijalne pravde.

Prvi je objekat ovog tipa izgrađen na Balkanu od završetka Drugog svjetskog rata i prvo mjesto gdje se, prema riječima predsjednika centra Arie Livne,obnavlja jevrejski život.

Očuvanje kulturne tradicije jevrejskog naroda jeste osnovni zadatak, ali je cilj osnivača Jevrejskog kulturnog centra da postane mjesto okupljanja intelektualne elite, umjetnika iz regiona i šire bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

U ponudi nudimo:

  • Hotelski smještaj i

  • Multimedijalnu salu

 

 

Hotelski smještaj

Kategorisan je kao smještaj sa tri zvjezdice, što znači da posjetiocima nudi udobnost i druge pogodnosti. Gostima su na raspolaganju 3 apartmana opremljena savremenim namještajem, tehnikom kao i 7 spavaćih soba.

Za sve informacije i rezervacije možete se obratiti e-mailom na jkcrecepcija@gmail.com ili na telefone: +387 51 251 261 ili mob. +387 66 632 112

 

 

Multimedijalna sala

Multimedijalna sala sa pres centrom - je prostor koji može primiti sedamdest do sto gostiju. Opremljen je nasavremenijom tehnikom i kao takav pogodan za organizaciju kulturnih manifestacija širokog spektra (koncerti, projekcije filmova, izložbe, predavanja). Gostima je na raspolagnju i koktel sala.

 

 

ARIE LIVNE –BIOGRAFIJA

Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra, specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništa Republike Srpske u Izraelu, savjetnik Predsjednika Republike Srpske, senator Republike Srpske, specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa Arie Livne je rodjen u Budimpešti 1921.godine. Djetinjstvo je proveo u Novom Sadu odakle ga 1941.godine roditelji premještaju u Budimpeštu.

Madjarski fašisti ga 1942.godine mobilišu u rudnik kod Bora, u istočnoj Srbiji, u kom su se na prinudnom radu nalazili Jevreji iz Rumunije, Čehoslovačke, potkarpatskih dijelova Rusije. Pred kraj rata,nakon saznanja da se Madjari i Nijemci povlače, Arie Livne se prebacuje na teritoriju pod kontrolom partizanskih snaga gdje im se priključuje. Krajem 1944.godine, njegovi roditelji su prebačeni u Aušvic gdje mu je ubijena majka, a otac preživio zaahvaljujući poznavanju njemačkog jezika tako što je postao pisar. Dio porodice iz Koprivnice je ubijen u ustaškom logoru Jasenovac, a drugi dio u Budimpešti tako da je Arie Livne ostao jedini preživjeli član iz nekada brojne porodice Livne.


Jedan period je, zahvaljujući podršci prijatelja iz bivšeg logora u Boru, vodio filmsko preduzeće u Beogradu kao direktor filmskog odjeljenja, a 1956.godine odlazi u Izrael gdje je osnovao filmski arhiv Izraela koji danas nosi ime poznatog reditelja Stivena Spilberga. Bio je direktor informativnog odjeljenja u vladi Izraela, a potom zamjenik i generalni direktor Jevrejske agencije.


Dobitnik je specijalne zahvalnice Vlade Republike Srbije za zasluge na produbljivanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa izmedju srpskog i jevrejskog naroda, Orden časti Republike Srpske prvog stepena za zasluge i pomoć srpskom narodu.