Koracima kroz Srbiju


KONTAKT

Adresa: Čika-Ljubina 8, Beograd 11000, Srbija

Telefonska centrala:++381 (0)116557-100, faks 2626-767

Web:http://www.serbia.travel/home.779.html

Koracima kroz Srbiju... 

Miriše ta zemlja ušuškana planinama...

Najveća njena ljubav  svijetlost  širi svojim ulicama...

Prolazniče svrati u Beograd...

Na granama hladnog decembra  otkrivamo Vam  mjesta koja ćete pamtiti ...

Sam ili sa porodicom...listaj uspavane puteve ka...

Gradu “svilene bube” koji  spava na obalama Velike Morave i Resave na oko 110 kilometara jugo-istočno od Beograda- Svilajnac,daruje Vam jedinstven muzej “Prirodnjački centar Srbije Svilajnac”Turistička atrkacija koja pored  muzejskog prostora nudi Dino park na otvorenom, koji mami znatiželjna lica dječice. U muzejskom dijelu centra nalazi se devet tematskih izložbi: Svijet dinosaurusa, Životinje Afrike, Svijet minerala i stijena, Geološki vremeplov, Biodiverzitet Srbije, Mamut “Kika”, Geodiverzitet Srbije,Vulkan, Nebesko kamenje.

Miris pečenih paprika,ajvara  i“peglanih “kobasica vise su nego dovoljni za gozbu u Nišu. Niš mjesto istorije i legende svojim ulicama donosi zanimljive slike iz prošlosti. U samom centru grada, na desnoj obali rijeke Nišave, grohotom se smije Niška tvrđava.

Pričaće Vam priče o ratovima koji su vođeni na ovim prostorima, bitkama i narodima koji su živjeli.  Tvrđava je poligonalne osnove, okružena moćnim kamenim bedemom, sa četiri kapije: Stambol, Beogradska, Vidinska i Velika kapija kroz koju se izlazilo na rijeku.

Zidovi su od kamenih blokova, visine osam metara, sa ukupnom dužinom od preko dva kilometra. Izgrađena je na prostoru antičkog utvrđenja nastalog još u rimsko doba, korišćenog u srednjem veku, pa i za vreme Nemanjića.

Svake godine se unutar Niške tvrđave organizuje Festival Filmski susreti, kao i Horski susreti, a naročito je interesantan i posjećen Nišvil, tokom kog nastupaju neka od najvećih svetskih imena džez muzike, kako u Nišu, tako i okolnim gradovima.

Niš na leđima nosi  Ćele-kulu na turskom, a na srpskom kula od ljudskih lobanja, jedinstven  spomenik na svetu koji godišnje obiđe preko 30.000 posjetilaca.

Ovaj zastrašujući  spomenik sazidan je od lobanja srpskih ratnika nakon bitke na Čegru 1809. godine. Kako bi iskalio svoj bijes zbog organizovane pobune protiv sultana, tadašnji osmanlijski zapovijednik grada Huršid paša, naredio je da se kao opomena lokalnom stanovništvu sagradi kula od lobanja na putu za Carigrad.

U spletu emocija..ukusne hrane, pregršt istorije koju ti je Niš darovao…

pohitaj ka Kopaoniku. Al, prije toga predah nađi u Prolom Banji

Smještena na jugu Srbije, na obroncima planine Radan, gusto obraslim šumom. Jedna je od tri banje koje se nalaze u okolini Kuršumlije, pored Kuršumlijske i Lukovske. Zanimljivo je reći da je Prolom banja svoj naziv dobila po istoimenom selu, koje se nalazi u njenoj neposrednoj bliziniNjena nadmorska visina, koja se proteže u rasponu od 550 do 668 metara nadmorske visine, svrstava je među najviše banje Srbije.

Okružena je većim brojem planina poput Mejanske planine na jugozapadu, Prolomske planine na jugoistoku i planine Sokolovića na sjeveru. Poznata je, prije svega, po svojoj ljekovitoj Prolom vodi, koja pripada rijetkoj grupi voda visokih balneoloških vrijednosti: visoko alkalna (pH 8,8-9,2), niskomineralizovana (suvi ostatak 148 mg/l), bikarbonatna. Zahvaljujući svojim jedinstvenim karakteristikama Prolom voda blagotvorno deluje kod oboljenja: bubrega i mokraćnih puteva,organa za varenje,kože,reumatizma.

U hotelu Radan pored medicinskih tretmana,atrakcija su Wellness tetmani, zatvoreni i otvoreni bazeni,te bogata ponuda hrane u "Etno restoranu."

Oaza mira u netaknutoj prirodi na jednoj od njenih mnogobrojnih staza zdravlja vodi do Đavolje Varoši. Mjesta koje “živi” na planini Radan i jedinstveni je prirodni fenomen u Srbiji, dok je u svijetu takav geomorfološki tip veoma rijedak. Đavolja varoš pod zaštitom je države kao spomenik priprode prvog stepena. Sastoji se od više od 200 zemljanih figura, smještenih u dvije doline nazvane Đavolja i Paklena dolina.

Ove zemljane figure su u prosjeku visine 20 metara, a prečnika do 3 metra. Njihova izuzetnost i nemogućnost običnog naroda da objasni nastanak ovog fenomena, u prošlosti su doveli do ispredanja legendi, od kojih su danas najpopularnije tri.

Po prvoj, zemljane figure predstavljaju okamenjene svatove, koji su pokušali da venčaju brata i sestru. Druga legenda ih predstavlja kao okamenjene đavole, koje su đaci nadmudrili u opkladi. Po trećem mitu figure su takođe okamenjeni đavoli, ali oni kojih su se ljudi oslobodili kada su prespavali na tom mjestu.

Planinski ljepotan sa dva lica…

Ljeti mio, zimi hladan i nemilosrdan kao što priliči najvećim planinama…

Kopaonik- “sunčana i srebrna planina”…

Njegova najljepša slika se ogleda u panoramskoj vožnji žičarom  do 2.017 metara nadmorske visine na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka Josifa Pančića po kome je i dobio ime.

Na Kopaoniku se nalaze i dva hladna mineralna izvora vode – Krčmar i Marine vode. Podgorje Kopaonika obiluje termomineralnim izvorima i tu se nalaze poznata lečilišta u Jošaničkoj Banji, Lukovskoj Banji i Kuršumlijskoj Banji.

Kopaonik upotpunjuje i kulturnu ponudu Srbije jer je na njegovom širem prostoru smješten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od 12. do 15. veka – manastiri i crkve Gradac, Pavica, StudenicaŽiča i Sopoćani.

U podnožju planine nalazi se i veličanstveni srednjovekovni grad Ras, kao i utvrđeni gradovi Zvečan, Koznik i Maglič.

Sam Kopaonik je proglašen za nacionalni park 1981. godine i jedno je od najvažnijih centara biodiverziteta i faune. U zimskom periodu, osim skijanja na stazama za početnike i iskusne skijaše, probajte kombinaciju padobranstva i skijanja, kuvano vino u nekoj planinkskoj brvnari u zimskoj noći, a posle toga lud provod u kafićima.

Ako na Kopaonik dođete u ljetnjem periodu ne propustite pješačke ture, manastirske ture, vinske ture – obilazak Župe Aleksandrovačke, splavarenje rekom Ibar, paraglajding, planinarenje i jahanje. Kao jedna od najvećih atrakcija Nacionalnog parka Kopaonik, pored samih žičara, smješten je zabavni park koji posetiocima nudi vrhunske sadržaje. Počev od igrališta za decu i avantura parka, pa preko vožnje kvadova, streličarstva i tjubinga do adrenalinskog zip-lajna i boba na šinama.

U martu se održava Open Ski Feast, manifestacija koja obuhvata nezaboravne igre, izazove, takmičenja i druženje, a u julu ne propustite “Dane borovnice”.